środa, 27 lipca 2016

Humus z oliwkami i suszonymi pomidorami w towarzystwie zdrwowch krakersów.




Środek dnia, a mnie dopada nagły atak głodu. I co tu zjeść?  Kanapkę ? 
No nie, bo przecież chleb - to gluten, a poza tym jak się objem chleba to od razu mój brzuch przypomina oponkę.

 Pewnym krokiem zmierzam w stronę lodówki. Oczami skanuję jej zawartość w poszukiwaniu czegoś zdrowego i pożywnego. Niestety. Nic specjalnego: szynka, ser żółty, jakiś ogórek, lub pomidor. Zdemotywowana i lekko poddenerwowana nękającym mnie już głodem otwieram chlebak i…

Poddaję się, wmawiając sobie, że od jutra, to już na pewno nie jem chleba!
Osobiście uważam, że kluczem do sukcesu jest dobre przygotowanie. Na mojej drodze do zdrowego odżywiania zdarzały i nadal zdarzają się upadki. Najczęstszym, tego powodem, jest brak dobrego przygotowania.
Co najmniej raz w tygodniu staram się zrobić porządne zakupy, zaopatrując lodówkę w dużą porcję zieleniny i innych warzyw, z których później, w ciągu tygodnia, przygotowuję soki, pasty i dania ( głównie wegetariańskie). Tak przygotowana lodówka, z pewnością pomoże Ci osiągnąć sukces na drodze do zdrowego odżywiania. 
Humus z oliwkami i suszonymi pomidorami w towarzystwie zdrowych krakersów, to w moim domu przekąska NUMBER ONE!! Średnio, raz na dwa tygodnie zamykam się w kuchni i przygotowuję wielką porcję krakersów (krakersy stanowią rewelacyjną przekąskę podczas jazdy samochodem - moje dzieciaki ją uwielbiają) i dużą porcję humusu. Kiedy tylko łapie mnie głód, wyciągam humus z lodówki, dodaję krakersy, jakieś surowe warzywa i przekąska gotowa. 
Składniki na zdrowe krakersy ( przepis ten znalazłam na stronie My new roots i troszeczkę go zmodyfikowałam )
  • 1 szklanka słonecznika łuskanego
  • 0.5 szklanki siemienia lnianego
  • 1.5 szklanki płatków owsianych 
  • 2 duże łyżki nasion chia
  • 0.5 szklanki pestek z dyni
  • 1/3 szklanki czarnego sezamu
  • 1 duża łyżka syropu klonowego
  • 3 duże łyżki oliwy z oliwek
  • 1.5 szklanki wody
  • 4 duże łyżki nasion błonnika witalnego, lub 3 duże łyżki jeżeli jest to proszek 
  • sól
wykonanie:
W dużej misce łączę wszystkie suche składniki. W osobnej, mniejszej misce łączę składniki mokre/płynne. Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam dokładnie. 
Dwie, duże blachy wykładam papierem do pieczenia. Moją masę na krakersy dzielę na 2, w miarę równe części i wsypuję je na wcześniej przygotowane blachy. Zamaczam rękę w zimnej wodzie i mokrą ręką rozprowadzam masę równomiernie po całej powierzchni blachy, od czasu do czasu zamaczając ponownie rękę ( namaczanie ręki pozwoli nam równomiernie rozprowadzić ciasto po całej powierzchni, bez przywierania do dłoni ). Tą samą czynność powtarzam na drugiej blaszce. 




Przygotowane tak masy lekko nacinam nożem wzdłuż i pozostawiam do wysuszenia na noc, lub najmniej na 4 godziny.
Po wysuszeniu, pieczemy krakersy przez 20 minut w temperaturze 175 stopni. Wyciągamy krakersy, ostrożnie przewracamy krakersy na siatkę. Zdejmujemy papier do pieczenia i wkładamy krakersy ponownie do piekarnika na kolejne 10 min, lub aż do momentu kiedy nabiorą pięknego złotego koloru. Tak upieczone krakersy mogą stać nawet przez 3 tygodnie, chociaż wątpię, że tyle przetrwają. U nas znikają w przeciągu tygodnia!

Składniki na humus z oliwkami i suszonymi pomidorami


  • 800 gram ugotowanej soczewicy
  • 4 duże łyżki pasty tahini 
  • 6 dużych łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku 
  • sok z jednej, dużej cytryny
  • 2 duże łyżki kminku
  • niecała szklanka wody 
  • 1 duża łyżka papryki słodkiej
  • 150 gram czarnych oliwek ( pociętych w równe części )
  • 150/200 gram suszonych pomidorów, pociętych w cienkie paski ( jeżeli są w zalewie, to trzeba je odsączyć na papierze, a jeżeli są suszone na słońcu, to trzeba je namoczyć w wodzie przez około 30 minut)
  • sól i pieprz do smaku
wykonanie:
Ugotowaną soczewicę, wraz z czosnkiem wsypuję do robota wysokoobrotowego. Mielę chwilę, na średnich obrotach. Stopniowo dodaję wody i zwiększam obroty. W trakcie mielenia zatrzymuję blender i sprawdzam konsystencję humusu. Jeżeli jest za suchy dodaję jeszcze troszkę wody. Następnie do humusu dodaję sok z cytryny, oliwę, tahini, paprykę, kminek, sól i pieprz. Włączam ponownie blender i miksuję wszystko tak długo, aż masa nabierze gładkiej konsystencji (około 8-10 minut).
Gotowy humus przekładam do miski. Dodaję suszone pomidory i oliwki. Całość mieszam dokładnie i wkładam do lodówki. Gotowe! 
smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz