środa, 27 lipca 2016

"Śniadanie mistrzów"





Tradycją już się stało, że co sobotę rano, po naszym domu rozchodzi się zapach pieczonych bananów i cynamonu. Jest to jeden z tych dni na które mój mąż czeka z niecierpliwością. On po prostu kocha smak owsianki połączonej z pieczonymi bananami. A może tak naprawdę to chodzi tu o te pieczone banany, bo wiem, że je uwielbia. Jedno jest pewne, ten przepis rządzi! Zwłaszcza jeżeli dzień wcześniej udało się przebiec kilka kilometrów, innymi słowy: dobra strawa dla sportowców!
składniki na owsiankę bananowo-jagodową:
  • jeden pełen kubek płatków owsianych
  • 0,5 kubka migdałów ( posiatkowanych na drobne kawałki )
  • 3 dojrzałe banany
  • 3/4 kubka mleka roślinnego, lub zwykłego
  • 2/3 kubka jagód ( świeże, lub mrożone )
  • syrop klonowy, ja osobiście nie dodaje, ale jeżeli wolicie bardziej słodkie, to polecam
  • 2 duże łyżki cynamonu
wykonanie:
Nastawiam piekarnik na 180 stopni. Do dużej miski wsypuje płatki owsiane, oraz cynamon. Mieszam wszystko i zalewam kubkiem wrzącej wody. Odstawiam na chwilę, aby płatki nasiąkły wodą. Następnie wsypuje migdały, 2 banany pokrojone w plastry i jagody. Wszystko zalewam mlekiem roślinnym, jeżeli jest zbyt gęste to dodaję więcej mleka roślinnego. Ważne jest żeby nasza owsianka nie była za sucha po upieczeniu.
Masę owsiankową wlewam do naczynia żaroodpornego 20x20 cm. Na wierz układam pokrojonego w plastry banana. Wkładam naczynie do piekarnika i piekę przez 20 min.
smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz