środa, 27 lipca 2016

Jabłkowo-kokosowy deser z tapioki.



   Kiedy pierwszy raz spróbowałam tego deseru, momentalnie coś "między nami zaklikało". Pomyślałam sobie: dobre, lekkie, idealne na ciepłe dni, tylko co to jest ta tapioka?
    Tapioka, jest produktem skrobiowym pochodzącym z azjatyckiej rośliny, o nazwie Maniok.Tapiokę możemy znaleźć w sklepach z żywnością orientalną, występuje w różnych postaciach, głownie mąki i grysiku.Stosowana jest w kuchni, zarówno do dań słodkich, jak i słonych. Tapioka jest produktem nie zawierającym cholesterolu, lekkim i nie uczulającym, jest też łagodna dla wszystkich którzy zmagają się z problemami gastrycznymi.





Składniki na deser:
  • 100 gram grysiku z tapioki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 400 ml mleka roślinnego 
  • nasiona z jednej laski wanilii
  • 2 duże łyżki cukru kokosowego ( lub mniej )
  • masło jabłkowe
  • listki mięty ( opcjonalnie )
wykonanie:
Wypłukaną tapiokę wsypuję do garnka i zalewam mleczkiem kokosowym i roślinnym. Dodaję nasiona wanilii, cukier i odstawiam garnek na 1 godzinę. Po tym czasie wstawiam garnek na średni gaz i gotuję około 10/15 minut ( do czasu aż tapioka zrobi się przezroczysta). Ważne jest, żeby mieszać masę regularnie, tak by uniknąć przypalenia spodu ( przypomina to trochę gotowanie budyniu). Ugotowaną tapiokę przelewamy do miseczek, odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa ostygnie, wlewamy na wierzch masło jabłkowe i całość wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Nasz pysznie schłodzony deser podajemy przyozdabiając go listkami mięty. 
smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz